School must go on

Posted By Denisa Jarca


Cu una din cele mai mari rate de abandon școlar din Europa, România riscă să piardă resurse umane valoroase pentru viitorul ei pe termen mediu și lung. Pradă unui ciclu vicios, abandonul școlar produce sărăcie și excluziune socială, mulți copii pierzând astfel șansa de a avea o viață împlinită, pe măsura potențialului lor real.

Sub motto-ul “School must go on” – “Școala trebuie să continue” –  Clubul Rotary Timișoara a demarat, la începutul anului școlar 2020/2021, un proiect educațional destinat prevenirii abandonului școlar în zonele rurale ale județului Timiș.

În cadrul acestui proiect, derulat în localitățile Biled, Giarmata, Săcălaz, Beregsău Mare și Beregsău Mic, un număr de 28 de elevi din clasele 5-8, provenind din medii defavorizate, au beneficiat de suportul financiar și mentorial al clubului, pentru a-și derula în condiții bune educația în ciclul gimnazial.

Astfel, 13 elevi de la Liceul “Petre Mitroi” din Biled, 6 elevi de la Școala Gimnazială Comună Giarmata și 9 elevi de la Școala Gimnazială Comuna Săcălaz/Structura Școala Gimnazială Beregsău au primit o bursă suport lunară în valoare de 250 RON, destinată acoperirii nevoilor de îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite școlare și a tuturor aspectelor legate de școlarizarea copiilor.

Echipa de proiect din cadrul Clubului Rotary Timișoara a colaborat cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, cu directorii școlilor și cu diriginții, precum și cu serviciile de asistență socială din primăriile comunelor menționate, atât în procesul de selecție cât și pentru urmărirea evoluției elevilor pe parcursul anului școlar.

Comunicarea cu beneficiarii și intervenanții în proiect a fost îngreunată de pandemie, dar ea a avut loc susținut și pe multiple planuri. Au avut loc întâlniri cu profesorii și directorii școlilor atât în mediu virtual, cât și în realitate. Am reușit să realizăm și întâlniri reale cu copiii din proiect, destinate mentoringului de către membrii clubului, care au adus aportul valoros și bucuria dialogului față în față.

La sfârșitul anului școlar s-au văzut roadele: atât frecvența la orele de clasă – în mediu real sau virtual – cât și rezultatele la învățătură și disciplină ale copiilor cuprinși în proiect au cunoscut reale îmbunătațiri.

Clubul Rotary Timișoara are ca partener principal în acest proiect firma Smart Wood România, alături de mulți membri inimoși ai clubului, dintre care amintim pe Vincenzo Moderno, Luca Patruno și Daniel Marcu.

Echipa de proiect a fost alcătuită din Horea Vișoiu, Dan Costineanu și Delia Golcea – coordonator de proiect.

This entry was posted in Proiecte, Proiecte mari, Uncategorized. Bookmark the permalink.